Er agavesirup sundt?


Agavesirup er ofte præsenteret som et sundere valg end sukker og bruges ofte i helseopskrifter. Og det er dybt problematisk, for i virkeligheden er agavesirup et endnu usundere valg end sukker.

Sagen er, at agavesirup indeholder store mængder fri fruktose. Nogle mærker helt op til 70-90%. Små mængder fruktose, som man får ved at spise hel frugt, kan være udmærket, men kroppen forstår ikke at bruge de store mængder fri fruktose som energi. Hvor almindeligt sukker bruges som energi af muskler og celler, metaboliseres fruktose i leveren, hvor det først skal omdannes til enten glukose (blodsukker) eller til fedt for at kroppen kan bruge det til noget. 

Fruktose kan ikke lagres i den form, som den har. Kroppen kan enten lagre (eller bruge) glukose eller fedt, hvorfor fruktosen først skal omdannes til en af disse to. Fruktose er på den måde også den sukkerart, som er mest tilbøjeligt til at blive omdannet til fedt. Og det står der næppe noget om i helseopskrifterne!

Oversvømmes leveren med for store mængder fruktose for ofte kan føre til den sygdom, der hedder Non Alcoholic Fatty Liver Disease. Tidligere så man kun fedtlever hos alkoholikere, men i takt med at sukker har gjort et større indtog i vores kost, ser man lidelsen hos ikke-alkoholikere også og endda hos børn. 

Almindeligt sukker indeholder 50% fruktose og 50% glukose. At oversvømme kroppen med glukose er heller ikke nogen god idé. Sukker (glukose) bruges som energi og resten lagres i hhv. muskler og lever (såkaldte glykogenlagre eller populært kaldet kulhydratdepoter). Men kroppen har begrænsede lagre og er lagrene fyldte, vil sukkeret omdannes til fedt og lagres som sådan. Kroppen kan (desværre) lagre ubegrænset mængde fedt.

Er du interesseret i at læse en pædagogisk gennemgang af, hvad der sker i kroppen, når man spiser forskellige typer sukker, så se denne oplysende side: