3 ting badevægten IKKE fortæller dig!



Badevægten er ikke altid din ven, når du er midt i et slankeforløb. Faktisk har mange oplevelsen af, at badevægten saboterer deres fine indsats, snarere end at den virker som motivator. Kan du nikke genkendende til dette, har du her tre gode grunde til ikke at tillægge badevægtens tal enorm værdi.

3 ting badevægten IKKE fortæller dig!


1. DIN FEDTMÆNGDE
Badevægten fortæller dig ingenting om, hvor meget fedt du har på kroppen. Heller ikke selvom den har en smart fedtmålingsfunktion. Disse er ganske upræcise og kan som regel ikke bruges til noget. Badevægten giver dig et øjebliksbillede af din vægt, inkl. tarmindhold og væskeindhold, som kan variere med op til 3 kilo inden for den samme uge pga. forhold som temperatur, hormonelle forhold, tid på måneden etc.

2. DIN HELBREDSTILSTAND
Badevægten kan heller ikke fortælle dig noget om din generelle helbredstilstand. Det er klart, at hvis du er meget overvægtig, vil din overvægt pege på, at der er helbredsproblemer i din krop, men badevægten kan ikke fortælle dig, om dine nylige anstrengelser for at gøre gode ting for dig selv bærer frugt. Badevægten kan fx ikke måle, at dit fasteblodsukker er faldet, eller at dine blodværdier (dvs. dit kolesteroltal) er blevet pænere, eller om din hormonelle status er ved at normalisere sig. Husk desuden, at du sagtens kan være overvægtig og sund, ligesom du sagtens kan være slank og usund. Vægt kan ikke stå alene som sundhedsmarkør.

3. DINE MORALSKE EGENSKABER
Badevægten fortæller ingenting om, hvorvidt du er et godt eller dårligt menneske. Badevægten måler øjeblikskropsvægt og kan ikke måle dit værd. Der er derfor ingen grund til at straffe dig selv, fordi badevægten ikke viste det resultat, du havde håbet eller forventet. Du kan sagtens være et godt menneske stadig!


KONKLUSION
Badevægten risikerer altså at demotivere dig og få dig til at vende ryggen til noget, som i virkeligheden var godt for dig. Så vær varsom med at lade den være eneste måleredskab, du benytter dig af for at følge din fremgang. Husk også at notere dig ikke-vægt-relaterede gode bivirkninger og brug enten et målebånd, fremgangsfotos eller gammelt tøj til at måle, hvordan din krop forandrer sig.


Kunne du lide denne artikel, så DEL den gerne på Facebook, Twitter etc.